سود پرورش شتر - پرواربندی شتر -پرورش صنعتی شتر
شتر تنها حیوان اهلی است که میتواند درآب و هوای جاهای خشک و نیمه خشک زندگی کند.همچنین شتر می تواند تا چندین روز را بدون خوردن آب زنده بماند. شتر می تواند بیشترین استفاده را از مرتع ها ببرد.این حیوان غذایی می خورد که برای بقیه دام ها مناسب نیست. با همین غذا هم میتواند مدت های طولانیبدون گرسنگی زندگی کند.
شتر درغذا خوردن بسیار قانع است و هنچنین در برابر بیماری ها مقاومت بیشتری نسبت به بقیه دام ها دارد. وزن شتر در سال سوم پرورش بیشتر از پانصد کیلوگرم می شود. به همین دلیل پرورش دادن و استفاده از گوشت آن بسیار مورد توجه است.
نکته های مهم هنگام خریدن شتر
بهترین سن شتر برای خریدن آن، پنج تا هفت سالگی است.کوهان شتر باید حالتی پر داشته باشد و ران های آن قوی و بقیه قسمت های بدن هم عضلانی باشد. دقت کنید که شتر دارای حالتی شاداب و سرزنده داشته باشد. هنگام خرید به نشستن و خوابیدن و راه رفتن شتر توجه کنید.
اگر هرگونه حالت غیر معمولی در شتر دیدید، آن را نخرید. هنگام خریدن شتر با اداره دامپزشکی محل زندگی خود مشورت کنید. زیرا آنها با انجام بعضی آزمایش ها، شما را از سلامت یا بیماری شتر آگاه می کنند. برای جلوگیری از انتقال بیماری به گله، شتر خریداری شده را یک ماه جداگانه نگهداری کنید. پس از این مدت، آن را وارد گله کنید.
به ادامه مطلب مراجعه نمایید
روش های نگهداری و پرورش شتر
روش های نگهداری و پرورش شتر در جاهای مختلف فرق میکند. دربعضی از قسمت ها که هر خانواده دارای یک یا چند نفر شتر است، شترها را پس از انجام کارهای روزانه در صحرا رها می کنند. هیچ کس هم، ساربان یا نگهبان شترها نیست. شترها خود به صحرا می روند و شب برمی گردند. اما ممکن است گاهی هم تعدادی از آنان برنگردند. شترها آب و غذای خود را در صحرا پیدا می کنند. در روش دیگر نگهداری شتر، دامداران شترهای خود را به ساربان تحویل می دهند. در برابر هر شتر هم دستمزدی به ساربان می پردازند. جدیدترین روش نگهداری شتر، روش صنعتی است. در این روش، دامدار در یک ساختمان مناسب و با کمک یک یا چند نفر ساربان شترها را پرورش می دهد.
مشخصات شتر نر یا لوک
شتر نر که به آن لوک می گویند، اهمیت زیادی در پرورش شتر دارد. یک شتر نر خوب باید به طور کامل خصوصیت های جنس نر را داشته باشد. بدن آن هم تناسب کافی داشته باشد. برای استفاده بهتر از شتر نر درگله این خصوصیت ها مهم هستند. لوک باید دارای سرکوتاه، پیشانی برجسته و درشت باشد. به علاوه
گوش های یک لوک خوب باید کوتاه و رو به جلو باشد. سر لوک باید نسبت به قسمت ایستاده گردن زاویه نود درجه داشته باشد. همچنین تا حدودی سر و کوهان در یک ردیف قرار گرفته باشند. شانه و سینه شتر نر هم باید عمیق، قوی و عضلانی باشد. به علاوه جایی که بازو و سینه وصل می شود، از تناسب کافی
برخوردار باشد. ران ها و بازوهای یک شتر نر خوب، فشرده و عضلانی است و ساق های آن راست و مستقیم قرار دارند.
پرواربندی شتر
پرواربندی شتر در ایران به تازگی رواج پیدا کرده است. زیرا پرورش بیشتر از راه تغذیه دستی به خوبی انجام شده است. در پرواربندی، دست کم باید تعداد شترها بیست نفر باشد تا نتیجه مناسبی داشته باشیم.
دو نکته مهم و ضروری در پرواربندی
الف- ظاهر مناسب:
شترهایی که برای پرواربندی انتخاب می شوند، باید استخوان بندی درشت و کشیده داشته باشند. همچنین بیماریهای پوستی نداشته و سالم باشند.
ب- جداسازی شترها:
در پرواربندی شتر باید شترهای ماده را جدا و دور از دید شتر نر نگهداری کرد. به این ترتیب شترهای نر ناآرام نمی شوند و خوب غذا می خورند.
جایگاه شتر
بسیاری از عوامل محیطی و تغذیه ای در پرورش شترها موثرند. مهم ترین این عوامل عبارتند از : جیره غذایی، جایگاه مناسب، بهداشت جایگاه، مدیریت صحیح، تهویه و نور کافی و تأمین آب شرب بهداشتی، کنترل بیماری ها و احیاناً واکسیناسیون در برابر برخی از بیماری های شایع و غیره که می تواند نتیجه بسیار مطلوبی در افزایش تولیدات دامی و جلوگیری از مرگ و میر دام داشته باشد. بنابر این توجه کافی به وضعیت جایگاه و آغل شترها و تهیه علوفه و غذای مناسب و رعایت بهداشت امری ضروری در پرورش شتر به شمار می رود .
در حال حاضر معمولاً شتر داشتی به سه صورت چرای آزاد، نیمه آزاد و بسته پرورش داده می شود. در حالت آزاد شترها مشابه دام وحشی در مراتع چرا و جفتگیری و زایش می کند و شترداران هر از چند گاهی به منظور جمع آوری بچه شترها یا داغ کردن و یا سایر عملیات پرورش موقتاً اقدام به جمع آوری آنها
می کنند.
برای دانلود طرح توجیهی پرورش شتر و توضیحات بیشتر روی دکمه زیر کلیک نمایید